Opis przepisu

Lato powoli zmierza ku końcowi, dlatego zadbaj o to, aby zatrzymać je na talerzu. Z wielką chęcią Ci w tym pomożemy, a w zasadzie właśnie to robimy. Proponujemy niekonwencjonalne, ale jakże pyszne, połączenie łososia wędzonego na gorąco z morelami.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Grillowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

Łosoś wędzony na gorąco ok. 300 g
Morele 0.5 kg
Pieprz 2 łyżeczki
Olej

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Zagotuj wodę w czajniku. Sparz umytą pomarańczę wrzątkiem, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Sok przelej do małego garnka. Wrzuć do niego startą skórkę i wszystkie przyprawy (cukier, imbir, chilli i anyż). Po doprowadzeniu sosu do wrzenia dodaj do niego masło, uprzednio pokrojone w kostkę. Utrzymuj sos na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Łososia pokrój na 3 kawałki – każdy z nich posyp szczyptą pieprzu. Jeśli chcesz uzyskać bardziej owocowo-cytrusowy smak, możesz użyć pieprzu cytrynowego. Z przekrojonych na pół morel usuń pestki.
3. Grillową patelnię posmaruj małą ilością oleju i połóż na niej rybę oraz morele. Smaż na średnim ogniu. Po upływie ok. 10 minut odwróć łososia i morele na drugą stronę. Smaż kolejne 5 minut.
4. Gotowego łososia i morele przełóż na talerz. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Danie idealnie komponuje się z ryżem.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności