Opis przepisu

Ta prosta, ale niesamowicie smaczna potrawa to idealny wybór na pożywny obiad lub elegancką kolację. Do jej przyrządzenia wystarczą mrożone filety pstrąga tęczowego SuperFish, które znajdziecie w sklepach sieci Biedronka oraz zaledwie kilka prostych dodatków.

Główny składnik: Pstrąg
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

Filety mrożone pstrąga tęczowego SuperFish
Kolorowy pieprz
Tymianek (łyżka) i rozmaryn (kilka gałązek)
1/2 dużej cytryny
Oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Liczbę filetów dobieramy adekwatnie do liczby osób, które będą konsumowały nasze danie. Całe opakowanie filetów wystarczy na 3-4 porcje, ale nie musimy wykorzystać wszystkiego na jeden raz – to zaleta filetów mrożonych!
2. Rozmrażamy rybę, postępując zgodnie z podpowiedzią, którą znajdziecie w jednym z naszych artykułów.
3. Rozmrożone filety opłukujemy w wodzie, a następnie suszymy. Rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu). Każdy filet skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny (1 łyżeczką) i oliwy (1 łyżeczką). Jeżeli dysponujemy dłuższą chwilą, zostawmy rybę w lodówce do zamarynowania, ale równie dobrze możemy przejść od razu do następnego kroku.
4. Filety posypujemy pieprzem, łyżeczką tymianku, a po bokach układamy gałązki rozmarynu i ząbki czosnku (nie musimy ich obierać). Wszystko pieczemy w rozgrzanym do 180 °C piekarniku z opcją termoobiegu przez ok. 15 minut. Po ostygnięciu filety podajemy z sezonowymi warzywami. Polecamy zielone szparagi lub sałatę z sosem winegret (6 łyżek oliwy łączymy z 2 łyżkami soku z pomarańczy, solą i szczyptą pieprzu, a następnie energicznie mieszamy, np. w małym słoiczku do uzyskania gładkiej emulsji).

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności