Proziaki z serkiem łososiowo koperkowym
Opis przepisu
Proziaki czyli chlebek sodowy, jest smaczny i wyjątkowy. Na Podkarpaciu szczególnie znany, a przepis z pokolenia na pokolenie jest przekazywany. Na patelniach, blatach żeliwnych są wypiekane, z dodatkami słodkimi lub słonymi podawane. Do proziaków polecam przygotować serek z łososia wędzonego w dymie dębowym, w smaku wyjątkowym, smaki idealnie do siebie pasują i świetnie smakują.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia polska
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish
150 g serka śmietankowego naturalnego
1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Pęczek świeżego koperku
2 wiejskie jajka (średniej wielkości)
1 ½ łyżeczki cukru
400 g zsiadłego mleka
Ok. 700 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki sody
Mąka do podsypania
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Serek: Łososia bardzo drobno kroimy, koperek siekamy. Serek mieszamy z jogurtem, dodajemy łososia, koperek, pieprz i całość jeszcze raz mieszamy. Pozostawiamy do schłodzenia na ok. 30 min, w tym czasie smaki się fajnie połączą.
2. Proziaki: Mąkę mieszamy z sodą i solą - tzw. suche składniki. Do dużej miski wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy jajka, cukier, dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy ciasto. Na początku mieszamy za pomocą dużej np. drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy ręką. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, kroimy np. na kwadraty, prostokąty. Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Zostaw recenzję