Tort sushi
Opis przepisu
Pyszny wyjątkowy tort sushi z naszymi ulubionymi dodatkami. Szczególnie polecam przygotować osobom, które mają problem ze zrobieniem rolek sushi.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 150 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia japońska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
Opakowanie łososia wędzonego SuperFish
500 g ryżu do sushi
1 awokado
2 ogórki świeże
200g truskawek
Kilka arkuszy nori
1 żółta papryka
Serek kremowy
Sos do sushi lub ocet ryżowy - około 130ml
Imbir marynowany
Sos sojowy
Wasabi
Czarny sezam
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Ryż dokładnie opłukać i odsączyć, aż woda będzie przezroczysta Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę. Następnie odlać wodę i ryż zalać wodą. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. W tym czasie nie wolno do niego zaglądać. Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku).
2. Awokado obrać i pokroić w półplasterki. Truskawki i paprykę w średniej wielkości kostkę. Ogórka obrać, wydrążyć ziarna i pokroić w kostkę. Z arkusza nori wyciąć koło o średnicy, jakiej będzie tort.
3. Na płaski talerz zakładamy rant do tortów o wielkości koła nori. Na dnie układamy warstwę ryżu, ugniatamy łyżką lub tłuczkiem, arkusz nori w kształcie koła, smarujemy serkiem kremowym, wykładamy ogórek pokrojony w kostkę. Następnie czynność powtarzamy: ryż, nori, serek kremowy, żółta papryka, ryż, nori, serek, truskawki, awokado, ryż, łosoś wędzony SuperFish. Wierzch tortu dekorujemy truskawkami, wasabi, imbirem marynowanym. Tort obsypujemy czarnym sezamem.
Quesadillas z łososiem i sosem chipotle
Quesadillas z łososiem i sosem chipotle
Zostaw recenzję