Ryby w puszce to jedne z tych produktów, które przeżywają prawdziwy kulinarny renesans. Coraz więcej osób eksperymentuje z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, w której dobre konserwy rybne od dawna zajmują ważne miejsce. Mało osób wie jednak, że oprócz doznań smakowych mogą one przynieść wiele korzyści dla zdrowia.
Żyjesz w ciągłym biegu? To nie powód, by rezygnować z pysznego, zdrowego jedzenia. W czasach, w których pragnienie domowych smaków często przegrywa ze zmęczeniem i pośpiechem, dobrą opcją są proste rozwiązania takie jak łatwo dostępne, jakościowe produkty. Jakie? Na przykład ryby w puszce. Znakomicie smakują, mają długie terminy przydatności do spożycia, a przy tym są bez konserwantów. Nic dziwnego, że pokochali je zarówno domowi, jak i profesjonalni szefowie kuchni. Konserwy rybne doskonale nadają się do wielu przepisów na ciepło i na zimno. Skłaniają do kulinarnych eksperymentów, a inspiracją są nierzadko włoskie przepisy. Chrupiąca bruschetta z sardynkami, sycąca frittata, spaghetti z tuńczykiem czy sałatka z rybą i fetą to tylko niektóre smakowite propozycje. Coraz więcej osób sięga po ryby w puszce z jeszcze jednego powodu. Chodzi o właściwości zdrowotne, o których nie każdy wie. Jaki realny wpływ na organizm ma jedzenie ryb?
Wzmacniają odporność
Szukasz naturalnego sposobu, żeby poprawić swoją odporność? Ogłaszamy koniec poszukiwań! Ryby w puszce zawierają szereg składników, które dbają o układ immunologiczny. Na pierwszym miejscu są oczywiście kwasy omega-3. To dobre tłuszcze, które wspierają organizm w walce z patogenami. W rybach znajdziesz też cynk ̶ jeden z najważniejszych mikroelementów, który obniża podatność na infekcje. Wspiera też tworzenie komórek odpowiedzialnych za odpieranie ataków bakterii i wirusów. Konserwy rybne pomagają dbać o odporność także dzięki zawartości selenu, jodu i witaminy D.
Dbają o prawidłowy poziom cukru
Masz problemy z poziomem cukru we krwi? A może po prostu dbasz o zdrowe odżywianie? W takim razie z pewnością znasz pojęcie indeksu glikemicznego. Zasada jest prosta: im niższy IG danego produktu, tym lepiej. Wartości dla ryb w puszce znajdują się w dolnej części skali. Na przykład tuńczyk w zalewie ma IG na poziomie 5, a suszone daktyle ponad 100. Chociaż oba produkty są zdrowe, dla osób na diecie z niskim indeksem glikemicznym wybór konserwy rybnej będzie zdecydowanie lepszym pomysłem na pyszną przekąskę.
Są idealne dla sportowców
Regularnie ćwiczysz? W Twoim menu nie może zabraknąć ryb z puszki. Stanowią łatwy i pyszny pomysł na posiłek po treningu. Warto dodawać je również do innych dań, na przykład zdrowych śniadań, kolacji oraz obiadów na ciepło lub zimno. Dlaczego konserwy rybne powinny znaleźć się w menu sportowca?
- Stanowią łatwo przyswajalne źródło białka
- Zawarte w nich zdrowe tłuszcze mają właściwości regenerujące, więc zmniejszają ryzyko zakwasów
- Kwasy omega-3 pomagają rozbudowywać mięśnie, ponieważ wspierają proces syntezy białek
Poprawiają nastrój
Na dobre samopoczucie wpływ ma wiele aspektów, a jednym z nich jest dieta. Czy wiesz, że istnieją produkty, które pomagają podnieść poziom serotoniny? Należą do nich ryby. Do wytwarzania serotoniny niezbędny jest tryptofan, a także witaminy z grupy B i kwas foliowy. Jedną z największych zawartości tryptofanu spośród produktów spożywczych zawierają właśnie ryby, w tym te w puszce. Dodatkowo konserwy rybne zawierają kwasy omega-3, które mają duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz samego mózgu.