Opis przepisu

Z naszym przepisem na pyszne szaszłyki z łososiem zamienisz każde spotkanie ze znajomymi w śródziemnomorską ucztę. Co najlepsze, aby je przygotować wcale nie potrzebujesz grilla – wystarczy patelnia.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 6 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Grillowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

700g fileta z łososia, pokrojonego w 3cm kostkę
1 cukinia, pokrojona w plastry
1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
1/4 szklanki oliwy
1 cytryna, skórka i sok
3-4 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka chilli
½ łyżeczki kolendry

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Przygotuj marynatę. W małej misce połącz ze sobą oliwę, skórkę i sok z cytryny, czosnek, oregano, tymianek, chilli, kmin, sól i pieprz. Do powstałej mikstury wrzuć kawałki łososia, cukinię i cebulę. Pozostaw na ok. 20 minut lub wstaw pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę.
2. Nadziej zamarynowanego łososia oraz warzywa na szpikulce. Jeśli używasz drewnianych lub bambusowych, zwilż je uprzednio wodą.
3. Ułóż szaszłyki na rozgrzanej patelni i smaż przez ok . 15 minut, co jakiś czas przekręcając je, aby usmażyły się z każdej strony.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności