Śledzie po węgiersku
Opis przepisu
Śledź po węgiersku to propozycja na rybę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Jeśli szukacie pysznej imprezowej przekąski lub odświętnej przystawki, wiecie co zrobić z tym przepisem.
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
400 g filetów śledziowych
100 ml mleka
6 świeżych pieczarek
300 g papryki konserwowej
100 g przecieru pomidorowego
1 duża cebula
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Moczymy filety w mleku przez około pół godziny.
2. Kroimy cebulę w kostkę, natomiast paprykę konserwową w małe paski. Kroimy również pieczarki, następnie podsmażamy wszystkie składniki na patelni.
3. Warzywa dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz dusimy przez kolejne 5 minut.
4. Śledzie wyjmujemy z mleka, kroimy w duże kostki i zalewamy sosem z patelni. Czekamy, aż potrawa wystygnie po czym wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
Zostaw recenzję