Ahi steki z tuńczyka
Opis przepisu
Od dzisiaj nie musisz już chodzić do eleganckiej restauracji z owocami morza, aby zjeść pysznego steka z tuńczyka ahi. Wypróbuj nasz prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz idealnie wysmażony stek z tuńczyka.
Kategoria: Potrawy z tuńczykiem
Główny składnik: Tuńczyk
Czas całkowity: 10 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
2 steki z tuńczyka
1 łyżeczka soli koszernej
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka całych ziaren pieprzu
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Wysusz steki z tuńczyka i posmaruj z obu stron solą i pieprzem cayenne.
2. Roztop masło na żeliwnej patelni na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i ziarna pieprzu. Smaż przez ok. 5 min., aż ziarna pieprzu zmiękną.
3. Delikatnie umieść przyprawionego tuńczyka na patelni i gotuj do pożądanego stopnia wysmażenia, od 30 sekund do 1 1/2 minuty z każdej strony.
4. Pokrój tuńczyka w plastry o grubości ½ - 1 cm i podawaj z ulubionym sosem.
Zostaw recenzję