Śniadaniowy croissant z serkiem i pstrągiem łososiowym
Opis przepisu
Pożywne i pyszne śniadanie to podstawa. Nie tylko gwarantuje nam siły na cały dzień, ale potrafi także wpłynąć na dobry humor! Wiedzą o tym smakosze na całym świecie, a prezentowany przepis na doskonałe śniadanie cieszy się popularnością zarówno w ojczyźnie croissanta – Francji, jak i Stanach Zjednoczonych. Warto zatem sprawdzić go także u nas!
Kategoria: Gotowe w 15 minut
Główny składnik: Pstrąg
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
2 croissanty
250 g serka śmietankowego na kanapki
100 g pstrąga łososiowego SuperFish
Garść rukoli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka bazylii
Szczypta świeżo zmielonego pieprzu i suszonego czosnku
Opcjonalnie: Szczypta sezamu
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Wymieszaj koperek, szczypiorek i bazylię z serkiem śmietankowym.
2. Dodaj szczyptę czosnku suszonego i świeżo zmielonego pieprzu i wymieszaj ponownie.
3. Przetnij croissanty na pół wzdłuż bułeczki i posmaruj dolną część grubą warstwą serka z przyprawami.
4. Plastry pstrąga łososiowego podziel na mniejsze kawałki i ułóż na warstwie serka.
5. Ułóż warstwę rukoli na plastrach pstrąga, opcjonalnie posyp szczyptą sezamu i zakryj całość drugą połówką croissanta. Gotowe!
Zostaw recenzję