Dorsz w kurkumie z makaronem i ziołami
Opis przepisu
Przy tworzeniu tego przepisu inspirowaliśmy się wietnamskim daniem Cha Ca La Vong. W Hanoi, rybę przygotowuje się w ten sposób zwykle przy stole, na oczach gości i podaje z różnorodnymi dodatkami.
Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia azjatycka
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
½ małej czerwonej lub zielonej papryczki chilli, drobno posiekana
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki świeżego soku z limonki
1 łyżka cukru
2 ząbki czosnku, drobno starte, podzielone
170 g cienkiego makaronu wermiszelowego
kawałek imbiru (3 cm), obrany, drobno starty
½ łyżeczki mielonej kurkumy
3 łyżki oleju, podzielone
200 g dorsza pokrojonego na ok. 5 cm kawałki
1 pęczek koperku, grubo posiekany
4 szalotki, białe części bardzo cienko pokrojone wzdłuż, zielone części pokrojone na kawałki ok. 5 cm
¼ szklanki prażonych orzeszków ziemnych ze skórką, grubo pokruszonych
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. W małej misce wymieszaj chili, sos rybny, sok z limonki, cukier, połowę czosnku i ¼ szklanki zimnej wody, aż cukier się rozpuści. Odłóż na bok.
2. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i przepłucz zimną wodą.
3. Wymieszaj imbir, kurkumę, 2 łyżki oleju i pozostały czosnek w średniej wielkości misce. Dodaj rybę i przewróć ją skórą do dołu. Dopraw solą i pieprzem.
4. Podgrzej pozostałą 1 łyżkę oleju na średniej patelni. Dodaj mieszankę rybną i smaż, od czasu do czasu obracając, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj koperek i szalotki, przemieszaj kilka razy, a następnie kontynuuj gotowanie, aż koperek delikatnie zwiędnie.
5. Rozłóż makaron, mieszankę rybną i orzeszki ziemne do miseczek. Posyp cebulką. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem z chilli.
Zostaw recenzję