Risotto z makrelą
Opis przepisu
Przedstawiamy dobrze wszystkim znane risotto, w mniej znanej, bo rybnej odsłonie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiego połączenia smaków, to koniecznie nadrób zaległości.
Kategoria: Potrawy z makrelą
Główny składnik: Makrela
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
1 łyżka masła
1 cebula (drobno posiekana)
250g ryżu do risotto
100ml białego wina
1l bulionu warzywnego
240 g wędzonej makreli
2 dymki, posiekane w piórka
100 g świeżego szpinaku
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Rozgrzej masło na dużej patelni. Wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj lekko ugotowany wcześniej ryż i dokładnie wymieszaj. Wlej wino i pozwól mu się gotować do momentu, aż prawie wyparuje.
2. Wlej połowę bulionu, dobrze wymieszaj, a następnie gotuj przez 10 minut. Dodaj pozostały bulion, ponownie zamieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj ryż i gotuj go do miękkości.
3. Zdejmij skórę z makreli i pozbądź się ciemnego mięsa. Mięs jasne rozdrobnij widelcem i dodaj do ryżu z cebulą i szpinakiem, a następnie gotuj tak długo, aż szpinak lekko zwiędnie. Podawaj od razu.
Zostaw recenzję