Czym byłoby dobre danie główne bez dodatków? Dzięki nim zwykły posiłek nabiera różnorodnego i ciekawego smaku, a do tego staje się o wiele bardziej pożywny. A co najbardziej pasuje do dań rybnych? Odpowiedź jest prosta!
Z czym to się je
O ile nie mamy zazwyczaj kłopotów z wyborem dodatków do klasycznych dań z wołowiny, wieprzowiny czy drobiu, o tyle, kiedy myślimy o rybach, pojawia się zagwozdka. Główną cechą, która odróżnia zwierzęta morskie od innych, jest to, że ich mięso jest lżejsze i delikatniejsze. Dlatego też najlepiej łączą się z potrawami lekkostrawnym, acz sycącymi – takimi, które wydobywają unikalny smak ryby na pierwszy plan. Bez obaw! Nie trzeba uczyć się nowych przepisów, bo wiele kulinarnych klasyków sprawdzi się jako idealny dodatek do dań rybnych.
Warzywa i sałatki
To zapewne pierwsze, co przychodzi na myśl, kiedy planujemy podać rybę. Grillowane, pieczone, smażone czy gotowane na parze – warzywa doskonale pasują do wielu dań. Są uniwersalne, pyszne i zawierają wiele cennych substancji odżywczych, dzięki czemu posiłek staje się nie tylko kolorowy, ale także zdrowy.
Jakie warzywa wybrać do ryby? Nie ma żadnych reguł. Absolutnym klasykiem są pieczone ziemniaki w mundurkach z odrobiną masła czosnkowego, soli morskiej i rozmarynu. Wszyscy miłośnicy dań rybnych znają także brytyjskie fish&chips, czyli smażone filety podawane z frytkami, sosem majonezowym i ćwiartką cytryny bądź limonki. Pozostając przy cytrusach – doskonale podkreślają smak ryby, a przy tym delikatnie ścinają białko w mięsie. Innymi warzywami, które można podać jako dodatek to np. fasolka szparagowa (żółta bądź zielona) z odrobiną bułki tartej, papryka zapiekana z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, szparagi smażone bądź pieczone z masłem, a także zielony groszek, marchewka brukselka, albo brokuły gotowane na parze. Ryba doskonale będzie smakowała także jako dodatek do kremu np. z dyni (przepis na zupę krem z dyni z wędzonym łososiem znajdziesz TUTAJ).
Nie należy także zapominać o niezawodnych sałatkach i surówkach, które są prostym i szybkim dodatkiem pełnym wartościowego błonnika. Do ryb takich jak łosoś możemy podać sałatę rzymską (albo botwinkę), z pomidorkami cherry, pestkami słonecznika i winnym dressingiem. Słodycz ryby będzie wówczas wspaniale kontrastowała z delikatną goryczką warzyw. Jeśli chodzi o soczyste ryby, takie jak pstrąg czy morszczuk, to warto podawać je z sałatką z kukurydzy i czerwonej fasoli i pora. Z kolei wybierając surówkę do ryby, powinniśmy wybrać taką, która będzie miała wyrazisty smak. Może to być surówka z białej kapusty, selera albo marchewki.
Kasze, makarony
Tak samo, jak warzywa – pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż albo kasza gryczana to świetny pomysł na zdrowy dodatek do dań rybnych. Przede wszystkim można podawać je z lekkim, kremowym bądź cytrusowym sosem. W ten sposób przygotujemy np. makaron penne z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym, dorsza na kaszy jaglanej z młodymi warzywami skropionego łagodnym sosem vinaigrette albo risotto ze szpinakiem i smażonym na oliwie pstrągiem. Gotowaną bądź smażoną bez panierki rybę można także polać aromatycznym, ziołowym masłem, co w zupełności zastąpi sos.
Z połączenia makaronu i ryby powstanie także pyszna zapiekanka. Wystarczy podsmażyć na patelni ulubione warzywa (np. oliwki, cebulę, paprykę) z rybą (łososiem, dorszem) i przygotować ze śmietany, wody, musztardy i przypraw kremowy sos. Następnie do średniej wielkości naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron świderki, zalewamy go sosem, dodajemy rybę i warzywa, posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut. Et viola!
Pieczywo
Ryba bardzo dobrze pasuje także do pieczywa. Z niego możemy przygotować pyszne bagietki czosnkowe (do wędzonego łososia), grzanki (do sałatki z grillowanym dorszem), kanapki (z wędzoną makrelą) lub tosty i zapiekanki (z pastą z makreli). Fanów delikatnej kuchni francuskiej zachwycą za to chrupiące i aromatyczne Croque Madame, które są absolutnym klasykiem śniadaniowym (przepis znajdziesz TUTAJ). Smakowitych pomysłów jest mnóstwo, a to tylko kilka, z wielu możliwych propozycji podania.