Opis przepisu

Tradycja jest bardzo ważna, ale nie oznacza to, że na świątecznym stole nie mogą się pojawić nowoczesne, modne potrawy – takie jak np. przepyszne carpaccio z wędzonego łososia SuperFish! Przygotowaliśmy je w prawdziwie bożonarodzeniowym wydaniu – z cytrusami i burakiem.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

50 g rzodkiewki (pokrojonej w cienkie plastry)
2 łyżki octu winnego
1 łyżka ostrego chrzanu
100 g śmietany (co najmniej 42%)
400 g łososia wędzonego na zimno SuperFish (pociętego w długie paski)
100 g gotowanego buraka (pokrojonego w plastry)
2 pomarańcze (rozdzielone na części, mogą być obrane)
2 cytryny (pokrojone w ćwiartki, mogą być obrane)
Garść rukoli
Oliwa z oliwek, zielone oliwki, parmezan (ewentualne składniki do przyozdobienia)

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Umieść plastry rzodkiewki w małym naczyniu i zamarynuj je octem winnym. Odstaw na pół godziny, a w tym czasie wymieszaj chrzan ze śmietaną w innym małym naczyniu i dopraw go solą.
2. Ułóż plastry wędzonego łososia płasko na dużym talerzu (możesz też rozdzielić je na kilka talerzy). Na nim ułóż plastry buraka i marynowanej rzodkiewki oraz kawałki pomarańczy i cytryny.
3. Podziel mieszankę chrzanu ze śmietaną na kilka części i nałóż je łyżeczką na górę potrawy (Możesz też wykorzystać rękaw cukierniczy). Całość udekoruj rukolą i wybranymi dodatkami (sugerujemy oliwki, oliwę i parmezan). Gotowe!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności