Ryby są pyszne, ale ich charakterystyczny zapach utrzymuje się w domu na długo po skończonym posiłku. Jak temu zapobiec? Istnieje kilka prostych i niezawodnych sposobów.
Zawarte w mięsie ryb składniki odżywcze i minerały mają korzystny wpływ na nasz organizm. Dlatego tak ważne jest, żeby włączyć je codziennej diety. Jednakże tym, co zniechęca wielu do jedzenia ryb, jest ich intensywna, długo utrzymująca się woń. Istnieje jednak pewne rozwiązanie. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem swojej ulubionej ryby bez obawy, że jej zapach przejdzie na Twoje ubrania bądź kuchnie, oto co musisz zrobić:
Zanim zaczniesz gotować, piec lub smażyć…
dokładnie oczyść i opłucz rybę (upewnij się, że mięso jest świeże). Następnie zanurz ją na pół godziny w chłodnym mleku, a potem osusz ręcznikiem papierowym. To pozwoli ograniczyć zapach ryby do koniecznego minimum, a przy tym nie zmieni smaku potrawy. Jak to możliwe? Mleko jest bardzo dobrym pochłaniaczem zapachów. Nawet niewielka ilość płynu jest w stanie zneutralizować nawet najbardziej intensywną woń.
Podczas samego gotowania, pieczenia bądź smażenia włącz wentylator w okapie kuchennym i otwórz na oścież pobliskie okna. Im szybciej to zrobisz, tym lepiej. Ten prosty zabieg znacznie poprawi cyrkulację powietrza w pomieszczeniu, a tym samym sprawi, że zapach ryby nie będzie tak mocno wyczuwalny. Pamiętaj także, żeby pozostawić otwarte okno jeszcze chwilę po zakończeniu przygotowywania posiłku.
W trakcie przyrządzania ryby…
możesz posłużyć się kilkoma sprawdzonymi metodami. Po pierwsze podczas smażenia postaw obok kuchenki szklankę ze zwykłym, białym octem (jeśli przeszkadza Ci zapach spirytusu, użyj łagodniejszego octu winnego). Skutecznie wchłania on zapach tłuszczu i ryby. Po drugie – zapal ulubioną świeczkę zapachową. Wypełni ona powietrze przyjemnym aromatem, który szybko zniweluje charakterystyczną woń ryby. Jeśli nie masz świeczki, możesz także zagotować w garnku wodę z przyprawami takimi jak cynamon, goździki, kardamon albo imbir. Po trzecie możesz także na poręczy kuchenki zawiesić zwilżony ręcznik. Wchłonie on dużo rybiego aromatu, jednak nie pozbędzie się go w całości. Tym samym metoda ta powinna być stosowana jako dodatek do innych.
Po skończonym posiłku…
od razu zalej garnki, patelnie i talerze gorącą wodą. Resztki ryby wyrzuć do kosza. Jeśli chcesz przechować rybę w lodówce to umieść ją w woreczku strunowym lub pojemniku z wieczkiem. Jak usunąć intensywny zapach z garnków? Możesz użyć:
- Cytryny, pomarańczy, limonki, grejpfruta – pokrój je na ćwiartki i wrzuć do garnka. Możesz użyć także samych skórek lub pozostałych po wyciskaniu łupin owoców. Zalej wodą i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Ta metoda nie tylko usunie woń ryby z garnków, patelni, sztućców, ale też odświeży powietrze w całym domu
- Goździki, anyż i inne przyprawy korzenne – wrzuć do garnka kilka goździków, laskę cynamonu lub gwiazdki anyżu, a następnie zalej wodą. Taką mieszankę możesz wylać po 15 minutach lub zostawić ją na całą noc.
- Ocet – wlej do garnka niewielką ilość octu, następnie zalej gorącą wodą. Gotuj przez chwilę na małym ogniu. Jeśli dodatkowo dodasz sodę oczyszczoną i kilka kropel soku z cytryny, to usuniesz z naczynia przypalony tłuszcz.
- Jabłko – pocięte na ćwiartki. Schemat działania jest ten sam jak w przypadku poprzednich metod.
Ręce, ubrania i tkaniny
Jeśli chodzi o zapach, który ryba pozostawia na rękach, najskuteczniej można go usunąć pastą do zębów. Niewielką ilość produktu wystarczy rozprowadzić na dłoniach, po czym rozetrzeć go dokładnie na ich przednich i tylnych częściach oraz między palcami. Alternatywą dla pasty może być płyn do naczyń, sok z cytryny lub ziarenka kawy. Niektórzy kucharze posługują się także do mycia rąk zwykłymi metalowymi szczoteczkami (druciakami), które moczą w lodowatej wodzie.
Z ubrań, poduszek czy pokrowców na meble najłatwiej jest usunąć zapach ryby olejkami eterycznymi rozpuszczonymi w wodzie (np. olejkiem lawendowym, różanym czy eukaliptusowym). Tkaniny można także po prostu uprać, chociaż przy częstym jedzeniu ryby będzie to uciążliwe rozwiązanie.